Tüketici Bilinçlendirme

Tüketici Bilinçlendirme

Tüketici Bilinçlendirme

Genellikle aldığı ön muhasebe programından pişman olup bizim ön muhasebe programlarımıza geçiş yapan kullanıcıların bize anlattıklarından oluşan bir yazı hazırladık sizlere. Süslü ifadeleri bir kenara bırakıp gerçekçi konuşalım mı?

 

Doğru çalışmayan/eksik yazılım!

Yazılımda tüm formlar vardır, fakat hesaplamaları yanlış yapar veya öyle kritik bir alan eksiktir ki siz bunu sonraları fark edersiniz ama iş işten geçmiş olur. Örneğin her programda Fatura modülü vardır ama kesilmiş irsaliyelerin bağlantısı yok ise (ki bunu sonraları fark edersiniz) canınızı sıkacaktır. Veya Faturada Net İndirim yok ise faturanın küsuratını hesaplamak size baya zor gelecektir. Veya devlet kurumları ile iş yapıyorsunuzdur bu durumda Tevkifatlı Fatura kesmeniz gerekir fakat Fatura Modülünde KDV Tevkifatı yoktur. Genelde yazılımı denemeden bunu fark etmek de imkansızdır. O yüzden mutlaka alacağınız programı sanki gerçekten kullanmaya başlamışsınız gibi en az 2-3 gün kullanmanız hatta zorlamanız gerekir. Karar verdiğiniz programı ise en az 15 gün kullanmadan kesinlikle almayın. Eğer yazılım firması size 30 günlük ücretsiz deneme imkanı vermiyorsa ise kesin bir şeyler ters gidecektir!

 

Geliştirilmeyen yazılım!

Programın geliştiricileri işten ayrılmıştır veya ekip başka projelere dağıtılmıştır. Aslında firmanın program ile ilgili iddiası kalmamıştır ama para kazanmak uğruna bir ümit ile yazılım satışına devam eder. En tehlikelisidir, çünkü yazılımda %99.9 hatalar olacaktır ama bunları kimse düzeltmeyecektir. Hele yazılımın geliştirilip yeni özellikler eklenmesini hiç hayal bile etmeyin! Peki, nasıl anlayacaksınız? Çok basit referanslarını arayın. Üşenmeyin on tanesini arayın, yoksa ileride çok arayacaksınız!

 

Ekipsiz yazılım!

Yazılım ekibi bir kişiden oluşan yazılımdır! Bir kişi ise hatta genelde yazılım desteğini veren de bir kişidir, eğitimi veren de bir kişidir ama referansları 1000 tane olabilir, çok eski de olabilir, güzel bir web sayfası da olabilir. Nasıl mı tespit edeceksiniz? Referansları arayın…

 

Yalancı yazılım!

En tehlikelisidir! Size ERP, MRP, CRM gibi kısaltmalarla pazarlarlar ve karşınızda jilet gibi takım elbise giyinmiş pazarlamacıları görünce etkilenirsiniz. 5000.- 10.000.- TL den ağızlarını açarlar ve sizin güzel hatırınız için %50.- indirim yaparlar. Hayaller kurarsınız da kurarsınız. Ekran görüntülerini gösterirler, programı tanıtırlar. Kullanırken ben ERP, MRP, CRM vs. kullanıyorum, üst seviye program kullanıyorum diye gururunuz okşanır fakat sonra bir arkadaşınız gelir ve size “yahu ben 900.- TL ye aldım ve bunların hepsi var, peki sende şu var mı der” bakarsınız yok, “bunu yapıyor mu” der, bakarsınız yapamıyor! Sonra ne mi olur? Gözlerinizi kapatır kullanmaya devam edersiniz. Kötü olanı ise şu, o yazılımdan kolay kolay sene sonuna kadar kurtulamazsınız. Eğer personeliniz eğitimsiz ise alıştığı o programı da değiştiremezsiniz. Ta ki artık program size zarar verene ve işleriniz geri kalana dek.

 

Sat kurtul zihniyeti!

Çok kısa bahsedelim. Her şey mükemmeldir, ilgi alaka, tanıtım, saygı, telefonlarda kusursuz destek, her istediğinize 1 ay sonra zaten eklenecek, “10 gün sonra tamam bil o özelliği” demeler… Peki, satın aldıktan sonra? Neredeler? Aslında bir yere gitmediler hâlâ oradalar ama başka müşterilerle ilgilenmektedirler!!!

 

Geleceği olmayan yazılım!

Eski teknolojiyle yazılmıştır, çok eskiden başlamışlardır işe. Fakat işe 1985 yılında başlamaları bu işte iyi olma ihtimallerini arttırmaz. Tabii dün başladılarsa durum çok daha kötü! Yazılım firmasının eski olması ve çok kullanıcıya sahip olmaları yazılımlarının teknolojiye hızlı adapte olacağı anlamına gelmez. Mesela bir yazılım alırsınız yüz bin(100.000) kişi kullanıyordur, firma 1985 den beri vardır fakat bir gün e-ticaret sitesi kurup muhasebe programıyla entegre etmek istediğinizde büyük ihtimalle eski teknoloji ile yeni teknoloji buluşturulamayacak ve bu isteğiniz olmayacaktır.