ERP Programı nedir?


ERP Programı nedir?

ERP (Enterprise Resource Planning) bir işletmenin tüm önemli verilerini ve iş süreçlerini bir araya getiren bir yazılım sistemidir. Bu sistem, çeşitli işletme birimleri arasında veri paylaşımını ve iş süreçlerinin koordinasyonunu sağlar. Örneğin, bir ERP sistemi bir satın alma biriminde yapılan bir siparişin, üretim biriminde üretilip depoya girdiğini ve sonra satış biriminde satışın yapıldığını izleyebilir ve bu süreçler arasında veri paylaşımını sağlar. ERP sistemleri, genellikle bir işletmenin çeşitli birimleri arasında veri paylaşımını ve iş süreçlerinin koordinasyonunu sağlarken aynı zamanda işletmenin finansal yönetimini de destekler. Bu sayede işletmeler, çeşitli birimler arasında veri paylaşımının yanı sıra, verileri anlamaya ve işletmelerinin verimliliğini artırmaya yardımcı olur.

ERP programı şirketlere, finansal yönetim (ön muhasebe), satın alma, muhasebe, insan kaynakları, üretim ve müşteri hizmetlerini yönetmeye yardımcı olan iş zekası araçları olarak da hizmet eder. 

Belki de şirketiniz zaten hazır ERP çözümleri kullanıyor. Peki bu yazılım iş süreçleriniz ve ihtiyaçlarınız için yeterli mi? Ya da deneyip daha iyi sonuçlar elde edebileceğiniz daha iyi bir seçenek olabilir mi? Bu blog yazımızda size bu soruların cevaplarını vereceğiz. 

Sizlere ERP'nin her yerde yazan tanımından bahsetmeyeceğiz, zaten bu her yerde yazıyor. Size ne işinize yarayacağındna bahsedeceğiz. Küçük ve orta ölçekli işletmeler her gün çoklu görevle uğraşır. Çalışanların birçok sorumluluğu vardır, onlarca hizmet sunarlar ve diğer departmanlardan müşteriler ve uzmanlarla iletişim kurarlar. Bazen bu tür çoklu görevlerin tamamen etkisiz olduğu ortaya çıkıyor - zaman boşa gidiyor, önemli verileri bulmak zor ve çok sayıda insan hatası yapılıyor. 

Bu çalışma kaosu dünyasında, yalnızca ERP adlı büyülü bir iş yönetimi yazılımına sahip olan şirketler istikrarlı ve son derece üretken kalabilir. Kurumsal kaynak planlama yazılımının gerçek gücünü abartmak zordur.

Özel ERP yazılımının iş operasyonlarını iyileştirmek için mükemmel bir araç olmasının temel nedenlerini sizinle paylaşacağız. Ayrıca, özel ERP geliştirmenin özellikleri de dahil olmak üzere en önemli ERP türlerini de ele alacağız. O halde, daha fazla uzatmadan, haydi başlayalım!

ERP – gelişen ve orta ölçekli işletmeler için mükemmel çözüm

Ekibimiz, inşaat ve emlak ile başlayıp imalat ve sağlık hizmetleri ile biten farklı işleri yürüten düzinelerce müşteri için özel ERP yazılımı geliştirdi. Bu nedenle, geriye dönüp en iyi projelerimize bakmaya ve işletmelerin neden ERP geliştirme ve entegrasyonunu ilk etapta düşündüklerini analiz etmeye karar verdik. Bugünlerde çok sayıda küçük ve orta ölçekli işletmenin aşağıdaki amaçlarla özel ERP yazılımı uyguladığı ortaya çıktı :

  • tüm süreçleri kolaylaştırın ve otomatikleştirin;
  • insan kaynaklarını boşaltmak;
  • en son teknolojilere güncelleme;
  • daha iyi müşteri ilişkileri yönetimi gerçekleştirmek;
  • tedarik zinciri yönetimini ve envanter kontrolünü iyileştirmek;
  • kurum genelindeki verileri merkezileştirin;
  • etkisiz eski çözümleri değiştirin;
  • iş görünürlüğünü ve şeffaflığı geliştirmek;
  • hazır, özelleştirilemeyen ERP araçlarından uzaklaşın;
  • önemli şirket verilerinin güvenliğini ve erişilebilirliğini geliştirmek;
  • üçüncü taraf iş yazılımlarını kullanmaya devam etmek için gereken gereksiz maliyetlerden (aylık abonelikler gibi) tasarruf edin; 
  • işlerini büyütmek ve gelecekte daha ölçeklenebilir ve çevik olmak;
  • genel çalışan üretkenliğini ve her iş sürecinin verimliliğini artırmak;
  • departmanlar arası daha iyi işbirliğini teşvik etmek. 

Özel ERP yazılım çözümünün kesin olarak ortadan kaldırmanıza yardımcı olabileceği bazı iş sorunları yaşamanız da mümkündür. Ancak özel ERP çözümlerine yatırım yapmanın gerçekten o kadar iyi bir fikir olup olmadığı konusunda hâlâ şüpheleriniz varsa bu anlaşılabilir bir durumdur. Tüm şüphelerinizi ortadan kaldırmak için, size kurumsal kaynak planlama yazılımıyla ilgili gerçek içgörüler sağlamak üzere istatistikleri inceledik. 

Peki istatistikler ne diyor?

ERP yazılımlarını entegre eden işletmelerin %95'i genellikle iç süreçlerinin bir kısmını veya tamamını iyileştirmeyi başarıyor. Ve şirketlerin elde ettiği ilk 3 ana fayda: geliştirilmiş işbirliği, azaltılmış işlem süresi ve tüm verilerin merkezileştirilmesi oldu. Ayrıca, iş karar vericilerinin %53'ünün CRM (özel ilişki yönetimi) sistemine ek olarak ERP'nin ana yatırım önceliği olduğunu iddia etmesi ilginçtir. 

ERP, akıllı iş ortamınızı tamamlayan başka bir araç değildir. İşletmenize değer katabilen, temel süreçleri değiştirebilen ve başarı ölçütlerini iyileştirebilen bir çözümdür. İşte tam da bu yüzden her şirket, özellikle patlama yaşayanlar, 2022'de ERP uygulamasını ciddi olarak düşünmeli. Ayrıca bulut tabanlı ERP sistemine de özel önem verin, çünkü bu şu anda sıcak bir trend.

İşletmeniz için doğru ERP sistemini seçin

Muhtemelen anladığınız gibi, kurumsal kaynak planlama yazılımı, işletmeler için onları pek çok şekilde dönüştürebilen temel bir araçtır. Ancak, işletmeler için hangi ERP'nin daha iyi olduğu hala tam olarak net değil. Hazır çözümlerle dolu bir dünyada, bunlardan birine yerleşelim mi? Ya da özel ERP geliştirmeye sıfırdan yatırım yapmak daha iyi olabilir mi? Bu konuları hemen tartışalım! 

Hazır ERP platformu ve en iyi satıcılar

İşletmeler için ilk ve en belirgin seçenek, hızlı, kullanışlı ve sıfırdan geliştirmeye göre daha az maliyet gerektirdiği için hazır bir ERP yazılım çözümü elde etmektir. Ve küçük işletmeler için bu strateji daha mantıklı olabilir ve bir cazibe gibi çalışabilirken, daha büyük şirketler çoğu zaman bu sistemleri ayarlamak ve çalışma ortamlarına dahil etmekle mücadele eder.

Hazır ERP'ler söz konusu olduğunda, bunları 30'dan fazla çalışanı olan ancak 100'den fazla olmayan küçük işletmelere kullanmanızı öneririz. Hazır ERP projelerinin çoğu şirketler tarafından tedarik zinciri yönetimini kolaylaştırmak, daha iyi envanter kontrolü gerçekleştirmek için kullanılır. manuel süreçleri otomatik olanlarla değiştirin, veri güvenliğini ve ambar yönetimini iyileştirin. Kurumsal kaynak planlaması, operasyonel verimliliğe ve iddialı iş hedeflerine ulaşmanıza yardımcı olan merkezi bir sistem haline gelir.  

Özel yapım ERP yazılımı 

Özel yapım kurumsal kaynak planlama sistemleri, küçük işletmeler için değil, büyük ve büyümekte olan şirketler için vazgeçilmez çözümlerdir. Elbette, kullanıma hazır ERP'lerin çeşitliliği ve fiyatları cazip gelebilir, ancak sınırlamalarını da bilmeli ve aklınızda bulundurmalısınız. 

Özel yapım ERP ile asla ölçeklenebilirlik veya özelleştirme sorunlarıyla karşılaşmazsınız. Hazır çözümler bir işletme için iyi, bir başkası için yararsız olabilecek oldukça standart seçenekler sunarken, hazır ERP tüm süreçlerinize uyum sağlar ve size sorunsuz bir deneyim sunar. Ve alabileceğin tek şey bu değil! 

Özel ERP yazılım sistemi geliştirme ve entegrasyonunun bazı temel faydaları şunlardır: 

  • Özel ERP yalnızca en önemli modül setine sahip olacaktır. Bununla, gerekli tüm süreçleri anında dijitalleştirebilir ve gelecekte tüm bu süreçleri yönetmek için tek bir çok işlevli sistem kullanabilirsiniz. Envanter yönetimi, ambar yönetimi, müşteri ilişkileri yönetimi vb.) optimizasyon gerektiren iş operasyonları ne olursa olsun, SMB için ERP bunlarla ilgilenecektir. 
  • ERP'niz, gerçek zamanlı verilerle yönlendirilen içgörüler elde etmenize ve temel iş süreçlerinizin ne kadar etkili olduğunun tam resmini görmenize yardımcı olan CRM veya ECM gibi  diğer iş sistemlerine bağlanabilir.
  • Özel kurumsal kaynak planlama sistemi gerekli tüm özelliklere sahip olacağından, üçüncü taraf çözümlere ve hizmetlere harcanan  tüm iş ve BT maliyetlerinizi azaltabilirsiniz.
  • Özel yapım ERP, en kullanıcı dostu ve sezgisel tasarıma sahip olacak, böylece çalışanlarınıza onu nasıl kullanacaklarını öğretmek için fazla zaman harcamanıza gerek kalmayacak. Bu, her önemli iş sürecini kapsayan daha geniş seçenekler gerektiren üretim kaynak planlama sistemleri için son derece önemlidir. 
  • İşletmenize özel geliştirilen Bulut ERP yazılımları, şirketinizle birlikte ölçeklenebilir.
  • Özel ERP, tüm standartları ve her türlü yasal uyumluluğu koruyarak oluşturulmuştur. Ayrıca, bizimki gibi şirketler her zaman en son teknolojileri kullanır, bu nedenle yazılımınızın yıllarca dayanacağından emin olabilirsiniz. 
  • ERP'niz gerekli tüm hizmetlere veya API'lere kolayca bağlanabilir. Bu, ihtiyacınız olan her önemli iş yazılımının merkezi iş sisteminizle, yani kendi ERP'nizle bağlantılı olacağı anlamına gelir. 
  • Ve son olarak, hazır çözüm sağlayıcıların sahip olabileceği veya uygulayabileceği kısıtlamalara asla bağlı kalmayacaksınız. Bu nedenle, bir gün belirli bir hizmetin desteğinin sona ereceği veya bazı modüllerin kaldırılacağı veya iş gereksinimlerinize artık uymayacak şekilde değiştirileceği konusunda endişelenmenize gerek kalmayacak.

Özel ERP geliştirme: 101

ERP'nin orta ölçekli ve büyük işletmeler ile farklı işletmeler için en önemli yazılım olduğunu söylemeye gerek yok. Belki de şimdiye kadar iş süreçlerinize tamamen uyarlanabilen kendi özel ERP'nizi oluşturmaya karar verdiniz. Ancak muhtemelen nereden başlamanız gerektiğini hala bilmiyorsunuzdur. 

Bu nedenle, size her konuda yardımcı olmak ve tüm sorularınızı yanıtlamak için, sizin için özel ERP geliştirme konusunda eksiksiz bir rehber hazırladık. Daha fazla beklemeyelim ve tüm detayları tartışmaya geçelim. 

ERP modülleri hakkında önemli şeyler

Daha önce de belirttiğimiz gibi, kurumsal kaynak planlaması karmaşık, çok işlevli bir çözümdür. Her ERP, muhasebe, satın alma, iş gücü yönetimi, envanter yönetimi vb. farklı ERP fonksiyonlarını destekleyen modüler bir yapıya sahiptir. Diğer bir deyişle, her bir ERP modülü, belirli bir iş fonksiyonunu yerine getirmek, o fonksiyona ilişkin verileri sağlamak ve ilgili süreçleri desteklemek üzere tasarlanmıştır. Modern ERP çözümleri, tüm iş ihtiyaçlarınızı karşılamak için düzinelerce modülü destekler. 

Ortak bir ERP sistemine dahil edilmiş birçok modül olabilir ve bilgiler dağınık olmaz. ERP yazılım çözümü, tek bir çok doğru veri kaynağına sahiptir ve yeni bir modül eklendiğinde bile bu doğruluğu korur.

İşletmenize uygun modül seçimi çok önemlidir. Elbette ERP işlevselliğinizi zamanla genişletebilirsiniz, ancak en başta en kullanışlı modülleri eklemek ve bunlardan sonuna kadar yararlanmak gerekir. İşte şirketiniz için düşünebileceğiniz çeşitli ERP yazılım modüllerini gösteren bir infografik: 

En önemli modüllerden biri muhasebeye yardımcı olan ve faturalama, her türlü ödeme, finansal planlama ve analiz, kar ve zarar raporları vb. ile ilgili görevleri otomatikleştiren bir finansal yönetimdir. Bir sonraki önemli modül CRM (özel ilişki yönetimi) olacaktır. müşteri ile ilgili bilgilerin yönetimine yardımcı olur. 

Bir diğer önemli ERP modülü, iş gücü ve insan kaynakları yönetiminden sorumlu modüldür. Bu modül bir CRM yazılımı gibidir ancak tüm çalışanlarınızla ilgili verileri içerir. Bu modül sayesinde şirketler, şirket genelindeki her çalışanla bağlantılı çok sayıda belgeyi depolayabilir - performans değerlendirmeleri, iş tanımları, terfiler, hastalık izinleri, tatiller vb. 

Sonuç olarak

ERP uygulaması, büyümeyi ve gelişmeyi hedefleyen her şirket için önemli bir adımdır. Ayrıca, tüm paydaşları bir araya getirmek ve şirket içi operasyonlarınızı ve politikalarınızı gözden geçirmek için harika bir fırsattır.

ERP sistemi ayrıca daha fazla yenilik ve dijital dönüşüm için bir temel oluşturur. Örneğin, değerli içgörülerin ve tahmine dayalı yaklaşımların ana itici gücü olan yapay zeka, ancak herhangi bir sonuca varmak için yeterli doğru veri olduğunda tam potansiyelini gösterebilir. Ve ERP yazılımı, özünde verileri yönetmek ve sağlamak için oluşturulmuştur.

Öyleyse, şirketinize yeni bir ERP getirmenin zamanı geldi ve Comport bu değişikliği yapmaktan memnuniyet duyacaktır!

Başarılı bir ERP uygulaması yürütmek için çok fazla hazırlığa ihtiyacınız var. Genellikle şirket içindeki operasyonlara uymayan yanlış yazılımlar veya çalışanların yeni bir sisteme uyum sağlama konusunda isteksiz olmaları nedeniyle başarısız olur.