En Pratik ve Kolay E-Fatura Programı



En pratik ve en iyi e-fatura programını arıyorsunuz. Doğru yerdesiniz...

E-Fatura nasıl gönderilir? Video anlatım.

Comport ERP ile e-fatura ve e-arşiv faturalarının nasıl müthiş bir kolaylıkta gönderilebildiğini deneyimleyin

E-Fatura nedir?

En basit haliyle Ön Muhasebe programlarımızdan oluşturduğunuz faturanın elektronik ortamda alıcıya gönderilmesine ve GİB'e (Gelir İdaresi Başkanlığına) bir kopyasının bırakıldığı sisteme e-fatura deniliyor.

İleride tüm işletmeler için zorunlu hale gelecek olan e-fatura uygulamasına erken girenler geç girenlerden avantajlı olacaktır.

E-Fatura nedir?
E-Fatura Hakkında En Çok Merak Edilenler
1

E-Faturaya geçilmesinin en büyük sebebi nedir?

Kurumsal firmaların muhasebe departmanlarına faturanızı postaladığınızda bu faturanın kargo ile gitmesi, şanslıysanız kargonun 3 günde karşı şirkete ulaşması ve yine şanslıysanız şirket içinde 2-3 günde o faturanın muhasebe departmanına iletilmesi gerçekten bir çiledir ve genelde hep telefonla takip etmek zorunda kalırsınız. Faturanın muhasebeye ulaşmadığı dönemde karşı şirkete gidip içeride faturanızıda arayamayacağınıza göre tek yapmanız gereken faturanın kopyasını tekrar göndermek olacaktır!

E-Fatura mükellefi olanların bu gibi sorunları tamamen ortadan kalkmaktadır. E-Faturayı ön muhasebe programından oluşturup gönderdiğiniz anda karşı firmanın e-fatura portalına hemen düşüp görünecektir. Hiç kimsenin o faturayı görmeme veya kaybetme ihtimali yoktur...

2

GIB Portal kullanmanın dezavantajları nedir?

GİB Portal yani ücretsiz kullanabileceğiniz Gelir İdaresi Başkanlığının E-Fatura Portalinin 2 tane çok önemli dezavantajı vardır!

  1. Maliye Kanunları gereği vergi dairesi veya kontrole gelen müfettiş sizden son beş (5) yıl içinde kesmiş olduğunuz veya almış olduğunuz faturaları talep edebilir. Siz GİB portal kestiğiniz her faturayı sadece 6 ay boyunca arşivler, 6 ay sonra silinir. Bu durumda kestiğiniz her faturanın bir çıktısını dosyalamak zorundasınız. Comport ERP e-fatura entegrasyonu kestiğiniz her e-fatura veya e-arşiv faturayı 10 yıl boyunca kendi suncuularına saklar. Yani bilgisayarınız bozulsa tüm kayıtlarınız silince bile gönderdiğiniz ve size gelen e-faturalar sistemde 10 yıl boyunca ulaşılabilir olacaktır.
  2. GİB portalde stok kartlarınızı ve cari kartlarınızı saklayamadığınız için her e-fatura oluşturmanızda her satıra tek tek stok bilgisini girmek zorundasınız.
3

Normal fatura ile farkları nelerdir?

Fatura oluşturmada hiç bir farkı yoktur. Tek farkı gönderim şeklidir. İster bir kâğıda basabilir isterseniz hiç basmayabilirsiniz çünkü bir e-fatura mükellefi zaten sadece e-fatura mükellefi olan işletmelere e-fatura gönderebilir. Bu durumda zaten yazıcı çıktısı almanıza gerek yoktur.

4

E-Fatura'ya nasıl geçilir?

E-Fatura uygulamasına geçiş yapmak isteyen vergi mükelleflerinin ilk önce Mali Mühür edinmeleri gerekir. Buraya tıklayarak başvuru yapabilirsiniz. Mali mührünüzü aldıktan sonra GİB'in (Gelir İdaresi Başkanlığı) portali üzerinden fatura oluşturup gönderebilirsiniz fakat günlük ve aylık sınırları vardır. Sadece mikro ölçekli işletmeler için GİB'in sağladığı bir faydadır.

Ön muhasebe programınız ile entegrasyon yapmak isteyen firmalara Comport olarak kolay, hızlı ve pratik çözümler sunmaktayız. Mali mührünüzü aldıktan sonra eğer bizimle iletişime geçerseniz bu konuda uzman arkadaşlarımız hemen sizlere kolaylaştırıcı olacak ve süreci sancısız geçirmenizi sağlayacaklardır.

5

Programım silinirse gönderdiğim e-faturalara ne olur?

Gönderdiğiniz e-faturalar özel entegratörün sunucularında 10 yıl süresince saklanır. Ayrıca gönderdiğiniz faturalara istediğiniz yerdeki istediğiniz bir bilgisayar ile ulaşabilir hatta e-fatura bile oluşturup gönderebilirsiniz.

6

Bir firmanın e-fatura mükellefi olup olmadığını nasıl anlarız?

Comport'un ön muhasebe programında fatura carisinin e-fatura mükellefi olup olmadığını denetleyen mekanizmaları sayesinde öğrenebilirsiniz. Comport e-fatura uygulaması göndermek istediğiniz faturanın e-fatura veya e-arşiv olarak gönderileceğini kendisi tesbit ederek ona göre gönderimini sağlar.

7

E-Fatura mükellefi olmayanlara e-fatura gönderilebilir mi?

Hayır. E-Fatura sadece e-fatura mükellefleri arasında gönderilip alınan bir fatura türüdür. E-fatura mükellefi olamayan işletmelere veya şahıslara bir elektronik fatura göndermek için E-Arşiv Fatura yöntemi oluşturulmuştur. E-Arşiv Fatura mükellefleri işletme olsun olmasın, e-fatura mükellefi olsun veya olmasın her işletmeye hatta her T.C. vatandaşına elektronik ortamda fatura oluşturulmasına müsade eder.

E-Fatura Sizi Nelerden Kurtarır?

E-Fatura sizi "faturanın kargo ile gönderimi -> faturanın bina içi transferi -> muhasebeciye ulaşımı -> sepette beklemesi -> muhasebe programına girişi" gibi günlerce süren süreçlerden tamamen kurtarır, böylece tahsilatınızı hızlıca yaparsınız.

E-Fatura Sizi Nelerden Kurtarır?
Kiralama Müşterilerimiz için eKontör Fiyatları

100 e-Kontör

75 TL

+ KDV

(1 Kontör 0,75 TL)

500 e-Kontör

300 TL

+ KDV

(1 Kontör 0,60 TL)

1000 e-Kontör

500 TL

+ KDV

(1 Kontör 0,50 TL)

5000 e-Kontör

1450 TL

+ KDV

(1 Kontör 0,29 TL)

Gönderilen veya alınan her elektronik fatura bir (1) e-kontör değerindedir.
Aboneliğinizi başlatarak kullanabileceğiniz e-kontör paketlerinin kullanım süresi 12 ay ile sınırlıdır.
5000 üzeri e-kontör alımlarınızda bizimle iletişime geçiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

GİB Portaldan oluşturduğunuz e-fatura veya e-arşiv faturalar maalesef GİB tarafından sadece 6 ay saklanır. Bu durumda sizin 5 yıl boyunca faturayı saklama yükümlülüğünüzden dolayı faturayı kâğıt olarak çıktısınız alıp arşivlemeniz gerekir. Denetleme esnasında GİB portaldan oluşturduğunuz fatura sizden istendiğinde veremez iseniz bu durumda maliyece suçlu bulunacaksınız.

Özel entegratörler 5 yıl değil 10 yıl boyunca sizin yerinize bu belgeleri saklayacak bir yapıya sahiptirler. O yüzden GİB portal size kolaylık sağlasa da kanunen sorumlu olduğunuz yükümlülükler yine sizin üzerinizdedir.

Ayrıca GİB portal stok ve müşteri kartlarını saklamayacakları için her geçen gün e-fatura kesmek daha zahmetli olacaktır.

Gelir İdaresi Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı yasal mevzuatına uygun, kâğıt irsaliyeden hiçbir farkı olmayan hukuki olarak aynı niteliklere sahip gönderdiğiniz veya aldığınız İrsaliyelerin tamamen dijital ortama taşınmasını sağlayan bir hizmet türüdür. E-irsaliye, irsaliye ile aynı işlevi görmektedir. Ancak irsaliye fiziki olarak hazırlanan bir belge olurken e-irsaliye dijital olarak hazırlanmaktadır. İkisi arasındaki en önemli fark, ikisi için de işlemlerin farklı şekilde yapılmasına neden olmaktadır. Bu nedenle işletmeler mevcut durumlarına göre iki irsaliyeden birisini düzenlemelidir. Buraya tıklayarak daha detaylı e-irsaliye nedir öğrenin.

E-fatura, normal fiziki faturanın dijital ortamda düzenlenmesini içermektedir. Online olarak hazırlanan e-fatura, böylece fiziksel tüm işlemleri ortadan kaldırmaktadır. Gelir İdare Başkanlığı’nın sunucuları aracılığı ile yapılan bu işlemlerde tüm süreçler dijitaldir ve güvenli bir şekilde yapılabilmektedir. Bu nedenle de çoğu işletme sahibinin e-fatura güvenli mi gibi soru işaretleri de ortadan kalkmaktadır. E-fatura işlemleri GİB portal, özel entegratör e-fatura portali veya programlarla entegrasyon aracılığı ile yapılabilmektedir. Detaylı bilgi e-fatura nedir sayfasını ziyaret ediniz.

 

Gelir İdaresi Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı standartlarına uygun, www.edefter.gov.tr adresinde belirtilen formatta ibraz edilen noter onayına ihtiyaç duymayan sistemdir.

Gelir İdaresi Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı standartlarına uygun, kâğıt faturadan hiçbir farkı olmayan hukuki olarak aynı niteliklere sahip "e-Fatura mükellefi olmayan" kişi veya firmalara gönderilen bir fatura türüdür. Eğer istisnasız herkese ve her işletmeye elektronik ortamda bir fatura göndermek istiyorsanız, sahip olmanız gereken E-Arşiv Fatura üyeliğidir. E-Arşiv fatura üyeleri aynı zamanda otomatik olarak E-Fatura mükellefi de olur.

E-Fatura E-Arşiv Geçiş Adımları
1

KamuSM Mali Mühür Başvurusu

Hemen https://mportal.kamusm.gov.tr/bp/basvuruyap.go adresine tıklayarak Mali Mühür başvurusunda bulunun. 15 içerisinde mali mühürünüz adresinize teslim edilecektir.

2

Mali Mühür Aktivasyonu

Size gelen mali mühür ile bizleri arayın, sizi yönlendirecek olan uzmanımız, elinizdeki Mali Mühür ile E-Fatura, E-Arşiv, E-Smm, E-İrsaliye ve E-Müstahsil aboneliklerinizi aktive edip, tüm işlemleri uzaktan bağlantı ile sizinle beraber yapacaktır.

3

Üyeliklerin Başlatılması ve Kontör Yüklenmesi

Üyelik tercihinize göre e-fatura, e-arşiv, e-irsaliye, e-müstahsil, e-smm üyelikleriniz başlatılıp tercih ettiğiniz kontör paketine göre yüklemeler yapılacak ve üyelik kullanıcı adı ve parolanız emailinize gönderilecektir.

4

Kullanıma Başla

Kullanıcı adı ve parolanız emailinize geldikten sonra, ister Portal üzerinden ister Comport ERP üzerinden e-belge gönderimine hemen başlayabilirsiniz.

Blog Yazıları

Sizler için Derlediğimiz Bazı Blog Yazıları

E-Fatura hakkında sık karşılaşacağınız 21 yanlış bilgi

E-Fatura hakkında sık karşılaşacağınız 21 yanlış bilgi

E-Fatura sistemine geçerek iş hayatında harcama ve iş yükünden tasarruf edebilecek birçok işletme doğru olarak görülen yanlışlardan ötürü dijital ortama taşınmak konusunda çeşitli tereddütlere sahiptir. E-Faturaya geçmek isteyen fakat çeşitli tereddütte kalanlara ulaşan bir takım yanlış bilgiler...

E-Fatura hakkında 20 soru 20 cevap

E-Fatura hakkında 20 soru 20 cevap

KOBİ’lerin dijitalleşme konusu, son zamanların en çok merak edilen konularının başında gelir. Bu dijitalleşme sürecinin en önemli detaylarından e-fatura’da neler oluyor? Esnaf veya küçük işletmeler için değişenler nelerdir? E-Faturaya ne kadar ihtiyaç duyuluyor? Maliyeti nedir? Bu gibi sorulara...

E-Fatura Nedir? E-Fatura Ne Değildir?

E-Fatura Nedir? E-Fatura Ne Değildir?

Son zamanlarda teknoloji ve internet ile ilgili hangi konu ile konuşursanız konuşun, KOBİ’lerin dijitalleşme konusu hakkında bir takım bilgiler edinirsiniz. Dijitalleşme sürecinin en önemli noktalarından biri olan E-Fatura sisteminde neler oluyor? E-Fatura hakkında detaylı bilgi edinmek için...

Telefonunuzu Bırakın, Konunun Uzmanı Sizinle İletişime Geçsin

1-2 iş günü içinde size geri döneceğiz.